Que es la processionària del pi?

La processionària del pi (Thaumetopea pityocampa Schiff.) es un lepidòpter que afecta als pins alimentant-se de les seves fulles i també a les persones i animals produint-les hi urticària i greus afeccions al·lèrgiques.

Aquesta espècie passa al llarg de la seva vida per 4 fases: ou, eruga, crisàlide (pupa) i papallona, essent la fase d’eruga la de major duració. Es precisament en aquesta fase on tenen lloc els danys sobre els pinars ja que les orugues s’alimenten
de les fulles dels pins i poden arribar a defoliar completament un arbre; a més a més, a partir del tercer estadi larvari presenten un pels urticants que afecten a persones y animals tant per contacte directe, com si estan dispersos en l’aire.

Duran la primavera, s’ha de tenir compte si vegem aquestes erugues que van una darrera l’altre, enganxades com un trenc, si el gos entra en contacte amb aquesta eruga i toca la llengua, pot produir tal reacció, que de seguida el veureu,    bavejar,    excitació exagerada,      el gos es rasca la cara,      llengua inflamada (podent arribar a inflamar tot el cap),      vòmits,       inflamació de llavis i la llengua canvia de color i s’esquerda i si la picada és a la punta de la llengua pot arribar a perdre aquest tros de llengua.

Si s’ha produït contacte amb la llengua o amb qualsevol altra part de la mucosa oral, la zona afectada pot presentar un aspecte verdós al principi, sialorrea abundant i després, a poc a poc va adquirint un to negrós fins que al final es cau el tros de llengua (necrosi). Si el verí aconsegueix arribar a la laringe, és quan hi ha perill imminent ja que l’animal pot morir per asfíxia. I també hi ha risc alt de xoc anafilàctic en animals particularment sensibles o que hagin patit enverinaments successius, que pot derivar en la mort de l’animal.

Si el nostre gos es veu afectat pel contacte amb una eruga processionària, IMMEDIATAMENT, anar al veterinari perquè iniciï el tractament necessari per a la seva ràpida recuperació. El tractament generalment estarà compost d’aplicacions de pomades
o solucions amb corticoides i antihistamínics localment i per injecció. Vigilància, auscultació i tractament local de la llengua per eliminar les restes necròtics i el dolor el més ràpid possible. Es pot produir la pèrdua de porcions de la llengua, però no hem de preocupar, el nostre gos, aviat aprendrà a sobreviure sense aquesta part de la llengua, realitzant a continuació una vida normal, tant en el menjar com en la beguda.

IMPORTANT  Res més adonar-nos de la intoxicació, rentar la zona amb aigua tèbia i sabó, ja que la calor destrueix la thaumatopina (verí de l’eruga), si estem en un lloc on no podem arribar rapit a una clínica veterinària, podem administrar cortisona i acudirem immediatament a un veterinari, si fos necessari per estar les clíniques tancades, a un d’urgència, el tractament ràpid és fonamental per a la salut del nostre gos.

 

Share

One Response to “Que es la processionària del pi?”

  • Miquel says:

    A l’Argos el va picar una oruga d’aquestes i li va quedar la cara ben inflada. Tal i com diu aquest article, el vam portar ràpidament al veterinari on li van posar una injecció de cortisona i al cap d’unes hores ja vam tenir resolt el problema.

Leave a Reply